Otos Charles Sandisonin Liitto-teoksesta (Covenant).

Aurora-sali
Auroran teokset

Lasaretin Aurora-saliin on toteutettu ja sijoitettu useiden taiteilijoiden videoteoksia. Teoksia voit tiedustella myös osaksi tilaisuuttasi. Kysy lisää Myyntipalvelustamme, puh. 020 757 4701 tai lasaretti (a) lasaretti.com.

Liitto

Verve, Charles Sandisonin teos

Skotlantilainen, Suomessa työskentelevä Charles Sandison on toteuttanut Lasaretin Aurora-saliin Liitto-teoksen, jossa tietokone-ohjattujen kirjainten, sanojen ja kuvioiden hitaat liikkeet muodostavat loputtomiin muuntuvia, seinäpinnat täyttäviä kudoksia ja kuvia.

Hiljaisessa vääjäämättömyydessään teos on vangitseva, katsojan digitaalisesti ympäröivä kokemus.
Tutustu taiteilijan omiin nettisivuihin.


Kohtaaminen

Tarina kuljettaa katsojat Aurora-salin seitsemän suuren näytön kautta koskettavaan kohtaamiseen. Tässä tarinassa katsoja on sananmukaisesti keskipisteessä. Tarinan seuraaminen seitsemällä valkokankaalla on haaste – mutta myös mahdollisuus valita itse katseensa suunta sekä se, mitä näkee ja kokee. Samalla katsojalla on tilaisuus oivaltaa kohtaamisten ainutkertaisuus myös omassa elämässään: se, mihin katsot, vaikuttaa aina siihen, mitä tulet kokemaan.

Valkokankailla Kohtaaminen etenee aina draamallisesti samalla tavalla, mutta muuttuu jokaisella katselukerralla katsojan paikasta ja katseen suunnasta riippuen. Pieni hetki voi muuttaa koko tarinan…

Tanssi & koreografia
Hanna Still & Matti Miilumäki

Ohjaus & käsikirjoitus
Tapani Launonen, Klaffi Tuotannot Oy

Kohtaaminen YouTubessa.


Unwritten Stories

Merikoski/Lasareetti

Jaakko Heikkilän videotaideteos käsittelee valakkien kieltä itäisessä Serbiassa lähellä Romanian rajaa. Kieli on ikivanhaa romaniaa, jota ei ole koskaan kirjoitettu. Samalla teos käsittelee valakkien kuoleman mytologiaa; kuollut elää, hän on vain siirtynyt toiseen paikkaan. Teoksessa ihmiset puhuvat, ja kuollut puhuu, eikä tekijä ymmärrä sanaakaan heidän keskustelustaan.

Kukkolankoskella asuva valokuvaaja Jaakko Heikkilä (s. 1956) on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista valokuvataiteilijoista. Heikkilän taiteellisen työn teemoina ovat olleet 1990-luvun alusta lähtien erilaiset kulttuuriset identiteetit. Suomalaiselle yleisölle Heikkilä on tullut tutuksi erityisesti Tornionjokilaakson ihmisiä ja elämää käsittelevistä näyttelykokonaisuuksista ja valokuvataideteoksista: Meänmaa (1992), Kirkas Nöyryys (1997) ja Kukkolankoski (2006). Viime vuosina hän on työskennellyt suuren osan vuodesta ulkomailla mm Serbiassa, USA:ssa ja Brasiliassa. Valokuvataiteen valtionpalkinnon Heikkilä sai vuonna 2007.

Jaakko Heikkilän sivuille pääset tästä. 


Trasparente

Merikoski/Lasareetti

Musiikkivideot ovat tuttuja populaarimusiikin kentällä jo neljältä vuosikymmeneltä. Nyt uraa uurretaan myös klassisen musiikin saralla. Klassisen musiikin taiteilijat ovat pitäytyneet musiikissa itsessään, vaikka samaan aikaan maailma ympärillämme on vahvasti audiovisualisoitunut. Kansainvälistä uraa luova, Amsterdamissa asuva kiiminkiläislähtöinen mezzosopraano Virpi Räisänen ja kiiminkiläinen säveltäjä Ilmari Mäenpää näyttävät Trasparente-musiikkivideollaan suuntaa uudentyyppiselle klassisen musiikin kerronnalle. Pohjoissuomalaiset juuret omaavat taiteilijat haluavat viedä teoksella kotiseutunsa kulttuuria ja suomalaista musiikkia ulkomaille.

Esittäjä: mezzosopraano Virpi Räisänen
Säveltäjä: Ilmari Mäenpää
Ohjaus ja käsikirjoitus: Tapani Launonen
Tuottaja: Klaffi Tuotannot Oy / Kimmo Paananen

Musiikkivideo löytyy myös YouTubesta. 


J-P Metsävainion astrokuvat

Merikoski/Lasareetti

J-P Metsävainio on suomalainen astronomi-valokuvaaja, joka nauttii saadessaan tuoda esille universumimme piilotettua kauneutta. Hänen observatorionsa sijoittuu lähelle Oulun keskustaa. Metsävainio on palkittu Stella Arcti palkinnolla vuonna 2009. Hänen töitään on myös esillä useissa julkaisussa, esimerkkeinä NASA, National Geographic, LPOD, Sky & Telescope, Universe Today, Daily Mail ja Discover Magazine.

Vieraile J-P Metsävainion blogissa.